Bergslagen
Från slutet av 1200-talet uppkom bergslag som med tiden organiserades i administrativa och judiciella enheter med egen lagstiftning, bergsrätter och domstolar. Bergsmännen indelades på hyttelag och fick vissa förmåner som att de slapp i allmänhet från skatter, rotering och andra vissa onera mot skyldigheten att idka hyttedrift och erläggande av tiondejärn. Bergslag var ursprungligen en beteckning på ett område med privilegium att bedriva bergsbruk. Det var också en benämning på den korporation av bergsmän (innehavare av bergsmans hemman) bosatta på orten som ägde privilegium. Redan på 1100-talet torde malm ha brutits vid Norberg (Lapphyttan). Brytningen spred sig därifrån till omkringliggande bygder med järnmalmsförande bergarter. Möjligen var brytningen en modernisering av den tidigare bedrivna blästringen.
År 1303 avstår marsken Torgils Knutsson ön och gården Ön i Dalarna, Hjortatorp, Avesta med därvarande fiske, Nor-berg och vad han där ägde i järn- och stålberget och allt vad han ägde i Dalarna samt gården Östby i Västmanland, tre gårdar i Närke och kvarnar vid Gränna och i Torshälla den 29 juli 1303 till kung Birger Magnusson. I gengäld erhöll Torgils av kung Birger dennes tredjedel av allmänningarna, den så kallade konungslotten, i Linköpings och Växjö stift och en egendom i Tjust och en i Östergötland. Inget obetydligt byte!
Hur kung Birger förvaltade järn- och stålberget framkommer ej ur de historiska källorna. Vi kan bara konstatera att en blomstrande näring, en gruvbygd utbreder sig i och kring de järnmalmsförande bergarterna.
Ett tänkbart scenario är att
a/ mark och hemman förlänades till personer som ansågs vara till stöd för kungamakten. I gengäld kunde kungamakten förvänta sig stöd för sin politik av de som fick förläningar. Man lierade sig med varandra.
b/ skattebasen bräddades genom att kungamakten, som nu hade regalrätt (= kunglig rätt) över berget, det vill säga malmen, tillät den som ville att fritt söka efter och anlägga hyttor, förutsatt att markägaren kompenserades och att kronan fick sitt.
c/ kärnfamiljen efterträdde vikingatidens stormän. Det blev en maktförskjutning till förmån för kungamakten och bergs-männen på bekostnad av frälsets som avtog. Troligen var en del av de som anlade hyttor utan jordinnehav i bergslagen, då de köpte hemman. Vi ser i domböckernas protokoll både de som hävdar bördsrätt i hemman och de som köpt in sig i skuldsatta och lediga hemman. Hyttfolket blev hemmansägare och bönderna blev hyttägare. En delav bönderna hade kanske rötter tillbaks till de som en gång drev blästerbruk. Den som äger enbart en hytta (=lös egendom) tituleras mästerman medan den som köpte ett hemman (fast egendom) fick titeln bergsman. Flera var ägare/delägare i olika hyttor. Man köpte och sålde andelar i hyttor som måste uppgå till minst en åttondel av hela hyttan.
Troligen hade delar av ovannämnda processer redan påbörjats av Torgils Knutsson och annat frälse tillsammans med mästermän och bergsmän, processer som övertogs och påskyndades av kungamakten som behövde kapital för att ena och grundlägga riket Sverige. Tillbytet av bergslagen var en viktig del i byggandet av kungamakten.
Vid 1300-talets början beräknas antalet hyttor uppgå till 121 stycken. Med expansionen kom behovet av regleringar av bergsdriften som ej täcktes in av befintliga landskaps- och stadslagar. Den 24 februari 1354 gav Magnus Eriksson en stadga åt Norbergs bergsmän, som är den äldste nu bevarade.
Västmanland var på 1300-talet delat i två fögderier varav Östanros fögderi bestod av härader öster om Västerås. Den börjar med Tjurbo och fortsätter med Seunda och Gorunda. Som nummer fyra skrivs Norrbo härad med socknarna Romfartuna, Skultuna, Skerike, S:t Egidii (= den öster om Svartån belägna delen av S:t Ilians socken), Haraker, Fläckebo, Västerfärnebo och Västervåla. Placeringen av byarna i socknarna skiljer sig mot dagens. Karbenning, som först senare blev egen socken, ingick i Västerfärnebo såväl som Kyla, Norberg och Fläckebo. Man kan även finna byar som idag räknas till Västerfärnebo men som då hänfördes till andra socknar som till exempel Gulvalla, Lifsdal och Näs. Norrbo härad bestod således 1371 av nuvarande Norrbo och Vangsbro härader samt av de nu till Gamla Norbergs härad hörande Karbenning, Västervåla och åtminstone södra delen av Fagersta stad (Västanfors socken).
Benämningen bergslagen kom med tiden att syfta på hela området över västra och norra Västmanland, södra Dalarna och Östra Värmland. (Det finns fler bergslagsområden i Sverige men oftast tänker man på och menar Norbergs bergs-lag). En rullstensås vid namn Badelundaåsen, som bildats vid istidens slut, sträcker sig från södra Dalarna ned genom Norberg och Västerfärnebo socknar och vidare ner till Södermanland där åsen byter namn till Kjulaåsen. På toppen av Badelundaåsens rygg gick den gamla kopparbergsvägen eller faluvägen.
Bergslagen var vid den här tiden glest befolkat och socknarna som tillkom spände över stora områden. Traditionen talar om en gräns mellan Malma socken söderut i Västmanland och Tuna socken norröver i Dalarna, ”på Hagge-skogen i Norrbärke har funnits en sten, som långt tillbaka skall utwisat rå-skillnaden mellan Nås, Malma och Linde gäll” skriver Hülpers i sin dagbok. Till Malma bör följade nuvarande socknar ha räknats: Gunnilbo, Skinnskatteberg och Hed i Västmanland samt i Dalarna Söderbärke, Norrbärke och Malingsbo.
Västerdalarna anses kunna uppvisa en liknande sockenbildning, nämligen Nås, som i äldre tider omfattade hela Västerdalarna. En tredje jättesocken var Linde, som dessutom omfattade Grangärde, Ljusnarsberg och delar av Ramsberg. Så tillkommer Tuna och mellan den och Nås synes i gammal tid en intim förbindelse ha varit rådande.
Om dessa storheter har bestått – vare sig de nu skall betraktas som socknar eller prosterier i nutida mening så skall enligt en gammal tradition som Grau återger gränsen mellan Tuna och Malma varit en liten holme i sjön Barken. Den nordost om Barken liggande delen av det nuvarande Norrbärke skulle ursprungligen hört till Tuna.
Söderbärke socken skulle kunna vara en utbrytning från Malma och Norrbärke socken blev ett eget pastorat avskilt 1646 från Söderbärke.
Västerfärnebo som tillhör delvis och gränsar i övrigt till bergslagen, var på 1200-talet en av de mest välbärgade för-samlingarna. Det största välståndet finner man då i de delar av socknen som numera anses perifera. Förutsättningarna för lönande produktion och välstånd var helt enkelt andra än vad de är i våra dagar. Med sitt läge mellan hyttor och hamrar och utskeppningshamnarna i Mälardalen fick socknen en betydande inkomst från järndistributionen. Tidigt intresserade sig frälset för Västerfärnebo och skaffade sig hemman och jord här, dock utan att bosätta sig här, med något undantag. Jordbruket gav föga till avsalu. I 1371 års skattelängd redovisas för hela socken 80-talet bönder.
Digerdöden
Digerdöden (av fornsvenskans digher, stor) eller stora döden benämndes i Sverige den pest-farsot som vid mitten av 1300-talet som en pandemi gick över hela Europa. Den kallades även den svarta eller blå döden på grund av pestlikens färg. Till Norden lär den ha förts via engelska handelsfartyg. För Danmark och Norge var år 1349 det egentliga peståret. Till Sverige kom den från såväl Skåne (då Danskt territorium) och från Norge året därefter eller 1350. Av den dåtida Svenska befolkning, som beräknas till knapp ½ miljoner människor, avled omkring 1/3 del. Ödehemman och ödekyrkor vittnade i många generationer därefter om digerdödens framfart. I digerdödens spår följde även psykiska epedemier av närmast hysterisk natur. Digerdöden återkom i flera vågor efter det första stora utbrottet 1350.
Sveriges dåtida produktionsmedel antas ha ägts av fåtalet medan flertalet livnärde sig som tjänstefolk eller trälar. Under Magnus Erikssons eriksgata år 1335 utgavs den sista Svenska förordningen om trälar. I den påbjöds att den, som i Västergötlands eller Värends lagsagor föddes av kristen man eller kvinna, aldrig skulle vara träl eller bära träls namn. Förbud att ge sig till träl lär ha utfärdats redan av Birger Jarl.
Mången av de fåtalet besuttna stormännen blev utan trälar och tjänstefolk, drängar och pigor dels genom att folket rycktes undan av pesten, dels genom att de obesuttna, som överlevt, kunde ta över något ödehemman och bli sin egen. Pesten ledde till en stor socialekonomisk förändring. Kanske större än lagstiftningen mot träldom. Mången storman fick själv mjölka korna och hävda åker och äng i brist på avlidna och avflyttade tjänsefolk. Underliggande områden som stormännen ej längre förmådde hantera på grund av brist på tjänsterfolk lämnades öde.
Någon källa som berättar att bergslagen skulle ha drabbats av digerdöden och förlorat innevånare tycks ej finnas. Det sägs att bynamnet Livsdal skulle kunna syfta på det goda livet men det utgör inget bevis för att folk skulle ha under- dragit sig digerdöden genom att flytta till Livsdal. Oavsett om bergslagen drabbades direkt av digerdöden eller ej drab-bades den indirekt. Avnämarna för det framställda järnet minskade kraftigt, både i Europa och i Norden. En ekonomisk recession bör ha följt digerdöden även i bergslagen. Troligen har större gods och lantbruksegendomar förlorat många anställda som kunnat söka sig till och uppta ödehemman med följd att de stora godsen och lantbruksegendomarna mark delvis har fallit i träda. 41 hyttor – alla belägna på utmarksjord – avvecklades under 1300-talets senare hälft. Kanske på grund av digerdöden eller den ekonomiska recession som följde. Samtidigt minskade frälsets inflytande och antalet sätesgårdar till förmån för mästermän och bergsmän med början från bytet mellan Torgils Knutsson och kung Birger Magnusson.
Som en följd av den kolonisering som skett av Norbergstrakten under 1300-talet bildades troligen omkring 1400-talets början Norbergs bergslag som en ”jordbokssocken” omfattande ungefär samma gårdar som senare fanns på Gustav Vasas tid. Norbergs bergslag räknades då till Dalarna (nu i Västmanland) med delar av Västervåla och Västanfors (i dag Ludvika) socknar. Från 1400-talets början är det belagt att Norberg med omgivande bergslag utgjorde ett eget tingslag. Genom att brevutställares och fastemäns boplatser anges vet man att år 1400 hörde Gläfse, Djupkärr, Trättsbo, Livsdal, Bännebo, Örbäck, Ombänning, Hyppenbänning, Meling och Vik med flera boplatser till Norberg. (Trättsbo går till skatt mellan 1504-1539).
När övergången från upptagning av malm från sjöbottnar och myrar till brytning av bergsmalm tog sin början är okänt. Sjö- och myrmalm smälte man med ved i gropar eller i primitiva, knappt alnshöga hyttor som var dragugnar. Med tiden tillkom handdriva bälgar med vars hjälp man blåste in luft i härden. Bälgarna förbättrades först med trampning och därefter lärde man sig att koppla dem till vattenkraftsdrift. Den så producerade smältan innehöll slagg och annan oren-het. Smältklumparna höggs sönder med yxa i mindre stycken på drygt 1/3 kilon som på så sätt blev lätta att transport-era från bergs- och skogstrakter på häst till köpare. Klumparna benämndes Osmundar. Osmundsjärn, osmundsugnar och osmundsmedjor var vanliga långt in på 1600-talet. Järnframställning var långt in på 1600-talet till sin karaktär en hushålls- och hantverksmässig verksamhet.
Under den tidiga perioden av malmbrytning var de förekomster man bröt små och obetydliga. Troligen utfördes bryt-ningen endast där malmen legat i öppen dager. De äldsta gruvorna ligger därför ofta på höjderna eller på dalgångarnas sluttningar. Hit förlades även hyttorna där järnet framställdes ur malmen. Vid gruvorna bröt man endast under en del av sommaren. Den övriga delen av året var arbetet mestadels förlagt till hyttan eller dess närhet där även bosättning skedde. Med tiden uppstod små byar med hyttan som medelpunkt för de gårdar som uppfördes av de till ett hyttelag förenade bergsmännen.
Smidbart järn, så kallat osmunds framställdes i små omkring 2 meter höga schaktugnar. Vid blåsningen fylldes ugnen med ved som fick brinna ned till glöd. Sedan skyfflade man på den rostade myrmalmen som smältes ned genom bläster. (Bläster = Blåsning av luft genom vedkolen och myrmalmen för förbränning av kol). Rostningen av myrmalmen skedde genom att malmen varvades med ved i gropar (så kallade rostgropar uti i det fria. Veden antändes och värmen rostade malmen. Det vill säga; vatten, kol, svavel och andra slagprodukter, som förhindrade smidning av järnet, förbrändes så att järnet blev renare och smidbart). Slagget, som uppkom vid smältningen, avtappades och på ugnens botten erhölls en klump av järn som bearbetades med slägga för frigörande av ytterligare slagg. Klumpen delades med yxa i två hälfter som fick hänga samman i ena kanten. Denna Osmund (klumpen) välldes och bearbetades sedan vidare i en vanlig klensmedshärd.
Från mitten av 1400-talet kom masugnar i drift. Blästrarna var större och drevs med en så hög temperatur att järnet övergick till flytande form. Härigenom kom järnet att uppta mer kol som gjorde att järnet ej kunde smidas utan ytterligare bearbetning. Under 1500-talet började man anlägga stångjärnshamrar vid åar och sjöars fall för att effektivisera tillverkningen.
Utsnitt av år 1371 års skattelängd för Westmanland
Numerus rusticorum tributariorum in prouineiis Tyorbo hundare, Seunda hundare, Gornda hundare. Norboundare Östenaros dyocesis Aroseiensis sub anno MCCCLXX primo
De parochia Fernaebo
Ingemundus in Sala (= Salbo) viij marcas Mathies in Byornsbodhum v marcas
Joan in Naesi (= i Fläckebo sn) v marcas Thomas ibidem iiij marcas
Laurencius ibidem viij marcas Laurencius Helgesson in Kile (= Vestbykil) v marcas
Holmbyorn ibidem viij marcas Mathies Dalakaler vij marcas
Olauus in Salaboo iiij marcas Petrus Ernuidason vj marcas
Joan Helsinge iiij marcas Hemmingus in Kile iij marcas
Ylian in Salabo iiij marcas Thomas in Hedabo viij marcas
Petrus Hamar ibidem iiij marcus Jacobus sutor iiij marcas
Kyatiluastus ibidem ij marcas Byorn in Kyle iiij marcas
Benedictus in Gersaebo ij marcas Sigordus ibidem iiij marcas
Laurencius in Gersaebo viij marcas Joan Jamte in Kile vj marcas
Laurencius ibidem smider v marcas Laur ibidem vij marcas
Andres sartor iij marcas Ragualdus ibidem vj marcus
Nicles Gra in Aal v marcas Mathies in Hedabo iiij marcas
Johan Gra ibidem vij marcas Ingebyorn in Kile iiij marcas
Laurencius in Nörae Aal v marcas Stenauaster in Ösby ij marcas
Andres ibidem v marcas Laur ibidem iiij marcas
Laurencius in Nöra Gersbo vj marcas
Sigrid in Etlingaby (= Islingby) ij marcas Item duo de Alia prouincia videlicet de parochia Kilae.
Nicles in Helby iiij marcas Olauus in Gulvalum iij marcas
Nicholaus Fotinger in Vesterby viij marcas
Olaus Brende (?) in Gersaebo viij marcas
Ingeualdeus in Helleby iiij marcas Herman in Lysdal (= Lifsdal i Norberg sn) iiij marcas
Petrus Nöt ibidem iiij marcas Jonis in Bromaedal (= Blomdal i Karbenning sn ij marcas
Thorsten ibidem iij marcas Andreas in Labadodhum (= Labo i Karbenning s v marcas
Olauus ibidem iiij marcas
Laur ibidem vj marcas inquilini
Joahn in Etlingaby colonus iij marcas Magnus Noraeberg in Klingabodum
Joan Hardhe ibidem v marcas Joan vider bro in Kile
Jonis vnge ibidem v marcas Jese dansker
Petrus in Nöra Gersabo vij marcas Olauus Kante
Be[nedictus] in Viggabodum
Botolp .. in Berghe vij marcas Narue faber in Holmstensbodum
Petrus in Förstaeby (= Forsby) vj marcas Laurenscius sutor in Helleby
Petrus Skinfaell v marcas Olauus sutor in Gersbo
Nicholaus in Alsuarte v marcas
Thomas Dyaken iiij marcas Item cloni coltorum montis ferri, coloni coltorum montis cupri
Sigmundus i Vesterby iij marcas et coloni aliquorum mercatorum Arosiensium dicunt se litteras
Laurenz ibidem iiij marcas libertatis habere.
Joan mager ibidem iiij marcas com dimidia
Jonis ibidem vij marcas Equi
Maeghinbyorn ibidem iiij marcas com dimidia Petrus Not j equum de viij marcis
Th[o]mas Dyaken j equum de vj marcis
Ingeualdus faber in Hörnde (= Hörende) vij marcus Jonis in Vestraby j equum de vj marcis
Olauss in Forse vij marcas Maeginbyorn ibidem j equum de vj marcis
Godbernus in Hörnde vij marcas Ingemundus j equum de vj marcis
Ingemundus ibidem v marcas
Birgerus ibidem vij marcas Härefter har längden ”Coloni mercatorum er colturum” o.s.v.
Sigderwer ibidem ij marcas - Förutom dessa ställen nämns i Fernebo socken Lasjö, 1359
Joan smider v marcas bebott av Gotskalk Vikmanson (förde ett lejon i sigillet),
Ingemundus in Langasyo (i karbenninge) iij marcas Maedhalby, Hökamoor (nu i Karbenning sn) och Clemzbodhom
Hemmingus ibidem ij marcas alla nämnda 1399. Baenaboda och Örbeck nämnda 1400 (nu i
Karbenning sn) Svedbo torp unde Ösby 1412, Kathrinobodhom
nämnt 1384 möjligen nuvarande Kårbo.
Källa: Wästmanlands fornminnesförenings årsskrift nr 4 år 1884