Page 116 - Våra rötter

Till innehåll

Huvudmeny:

Geografiskt > MoDo´s område
Rudolf Konrad Hagström 1884 - 1947

Rudolf föddes på nyårsaftonen den 31 december 1883 (före kl 24.00) men blev inskriven i födelseboken som född den 1 januari 1884 i Domsjö, Själevad socken, son till Johannes Jansson Hagström och hans hustru Christina Hansdotter. Vid åtta års åldern började han som sed var att hjälp till vid Domsjö sågen. Han kom 10 år gammal med sina föräldrar till Norrbyskär 1894. Där gick han några år i skolan innan han 13 år gammal började arbeta vid Mo nya ångsåg. Han gjorde sin militärtjänst i Umeå. Var aktiv i och duktig skytt i Norrbyskärs skytteförening. Vann en gång ett Mausergevär som laddades med 5 skott. Tillsammans med sin bror Petter Hagström och kaptenen Jonsson ägde Rudolf en segelbåt som de nyttjade för fiske och nöjessegling. Den båten sålde de 1910. 
Flink, som ägdes före 1910 av bröderna Petter och Rudolf Hagström samt kapten Jonsson. I båten är från vänster: Stående Petter Hagström och Rudolf Hagström. Sittandes: Asser Hagström, ej identifierad, Betty Hagström, Arthur Hagström, Annie Hagström och Ragnhild Hagström i mamma Almas knä. Foto i släkten Hagströms ägo.

Seglen vävdes i Norrbyn. Båten såldes till O Söderström och Gustav Matsson som avsåg att leverera färskvatten till ångarna som lastade virke i hamnen.
I bakgrunden upplageplatsen på Tannskär. I förgrunden till höger skolan på Långgrundet. Foto AB

Den 15 maj 1910 vigs Rudolf på fastlandet i Norrbyn, Hörnefors socken med Wanda Karolina Hellström. Han arbetade som plank-bärare på sågen. Familjen bodde i övervåningen från gatan i huset nummer 18 på långgrundet. Under imperialsängen i vardagsrum-met förvarades Mausergeväret. Men då Wanda var rädd att några skott av misstag skulle ligga kvar i loppet och av våda skulle ”gå av” sålde till slut Rudolf geväret.

Under första världskriget fick Rudolf bevaka en vinter en järnvägstunnel i Abisko i norra lappland efter Kiruna - Narvik banan. När han återkom hem från beredskapen rakade han bort sitt skägg som hade fått växa fritt samt skottade han ”något upprörd över att ingen hade hjälpt till med det under hans bortvaro” väg till vedboden. En kort tid därefter började det töa! Kanske visste grannarna att tö-väder var på väg? Efter sågverksbranden fick han klassa och sortera virket. Engelsmännen som köpte virket besökte Mo såg och kon-trollerade där på plats att sorteringen skedde enligt de normer de önskade. Rudolf var den som vann deras gillande och som fick sortera virket de köpte.

År 1926 flyttade familjen till 4:an som låg närmare sågen. Att få bo nära sågen och ha ett förtroende uppdrag som sorterare var meriterande. Han var en duktig och idog snickare. Bland annat gjorde han en drög (=kälke) till sonen David så att David kunde tran-sportera hem eldningsved från sågen. Rudolf snickrade en skänk till köket och flera andra möbler. Han var en snäll, tystlåten och allvarligt lagd person. Lånade och läste många böcker. Var social- demokrat och höll sig med Västerbottens folkblad (socialdemokrat-iskt) och veckotidningen Triumfbågen. Något som krävde ett socialt kurage i den liberalt sinnade sågverksmiljön. Han var ej aktivt religiös men rättrådig i sitt tänkande och handlande, mån om familjen och djurvän. Av medellängd c:a 1.70, mörkhårig och blåögd.
Rudolf och Wanda Hagström. Foton i släkten Hagströms ägo.

Älvor och marskalkar på Wanda Hellströms bröllop
Betty Eriksson, Henrik Hagström, Mary Lindgren, Gottfrid Lindgren, Elvira Hagström, Atle Hellström

Av en styrman på en skuta köpte han en helsvart hund av odefinerbar ras. Vid ett tillfälle när David låg i barnvagnen kom en bekant och frågade om hunden som hete Tonn var elak. Nej, blev svaret, men Tonn tillätt ej bekantingen att närma sig barnvagnen. Hund-en var av naturen vaktande och beskyddande. 3 år gammal drabbades hunden av valpsjuka så en granne fick skjuta Tonn.

Flyktingar som kom från Finland under andra världskriget 1939 - 1945 till Norrbyskär sålde ibland där sina motorbåtar. Rudolf och hans bror Peter köpte en sådan motorbåt tillsammans med en annan Norrbyskärsbo för 1800:- SEK. Det var mycket pengar men då det var svårt med mat under andra världskriget kom båten till användning. Efter sågverksarbetets slut för dagen la de ut sina nät för att fånga fisk, som det fanns gott om kring Skäret. Någon morgon senare före arbetet vid sågverket bärgades fisken. Den sål-des eller saltades in av Wanda som hade lärt sig den konsten av en yrkesfiskare. Strömming och potatis var huvudrätten flera dag-ar i veckan. Något potatis kunde man odla på den lott om 8 fåror som hörde till lägenheten men knappast några mängder grönsak-er. Kött kunde man köpa av slaktaren på fastlandet eller i affären på Skäret. Men kött var dyrt och blev därför för många endast söndagsmat.

Varje vecka köpte Rudolf ut sin ranson av sprit som ställdes in i skåpet. Först vid långhelgerna kom flaskorna fram för att i glada vänners lag tömmas till botten. Hustru Wanda kunde smaka något enstaka gånger. Nykterheten var på-fallande på Norrbyskär jäm-fört med andra sågverksorter som t.ex. Holmsund eller Hörnefors.

Sista vintern Rudolf levde tillbringade han och Wanda hos sonen David och Gunhild Hagström, som bodde i Gröndal i Stockholm. På våren reste de hem till skäret där Rudolf avled den 1 juli 1847 efter att ha varit sjuklig i 3-4 års tid. Han hade svårt att tala på grund av sjukan. Av bolagets pensionskassa fick han sjukpension då han ej nått pensionsåldern.

I bouppteckningen efter Rudolf redovisades;

1 guldring, 2 fickur, 12 matskedar, 12 gafflar, 1 soppslev, 1 klockkedja, 12 knivar, 6 teskedar, 1 nickelservis, 2 brickor, diverse prydnadssaker och köksattiraljer, 1 matservis, 1 kaffeservis, diverse porslin, 24 lakan, 24 örngott, 6 servietter, 6 dukar, 50 handdukar, 6 täcken, 8 kuddar, 4 filtar, 2 byxor.

1 köksmöbel, 1 kammarmöbel, 1 väggklocka, 1 golvlampa, gardiner och draperier samt diverse rullgardiner, kork-mattor, cykel, kälke, hyvelbänk och diverse verktyg, 1 symaskin, 2 speglar, trasmattor, skottkärra, sparkase, damm-sugare, såll samt gångkläder. Kontanter vid dödsfallet 600:-, postsparbanskbok 1928:-, Handelsbanken 3800:-, 2 sparobligationer, 2 premieobligationer, 1 andel i Norrbyskärs kassan. Boets tillgångar värderades till 7.734:-.

Wanda Karolina Hellström 1889 - 1980

Wanda föddes den 5 november 1889 vid Mo Bruk, Mo socken som dotter till Anders Johan Svensson Hellström och hans hustru Märta Greta Forsgren. Hon kom till Norrbyskär med sina föräldrar 1897. Där fick hon glasögon för att klara skolgången då hon var långsynt. Som flicka i 12-års åldern fick hon hjälpa till genom att göra rent hos andra. Ofta var hon på kaptensbostaden och städa-de. Hon var liten och smal till växten. Hade ett vackert kastanjebrunt hår och bruna ögon.

Vigseln skedde den 15 maj 1910 i Norrbyn hemma hos farbrodern Ludvig Löfström som var bagare och hade en rätt stor gård där på fastlandet. Sonen Johan David Hagström f 1910 och Bengt Rudolf Hagström f 1917, bägge på Norrbyskär. Hon bakade allt tunn-bröd själv. På höstarna kom mjöl med båtarna till Skäret. Husmödrarna köpte säckvis av mjölet och tingade tid i bakstugan. Där bakade man tunnbröd och råglimpor som man sedan förvarade hemma. Småbröd, blåbärskakor och skorpor bakade Wanda hem-ma. Svamp och bär plockades i skogarna på fastlandet.

Mjölk kunde man i begränsad omfattning få från bönderna på fastlandet. Mjölken gick i första hand till de späda barnen. Det var besvärligt att frakta den till Norrbyskär. Värmen och tiden kunde göra att mjölken ibland var gällen när den kom fram till skäret. Många drack svagdricka till maten. Det fanns två bryggare i Norrbyn som levererade drickan i 40-liters kaggar. Det var besvärligt med dricksvatten på skären. Brunnarna sinade lätt under torrperioder. Man grävde då små gropar i sanden på stränderna och lät havsvattnet filtreras genom sanden så att man kunde åtminstone få vatten till matlagningen.

På morgnarna gick Wanda och hämtade strömmingen och skötte näten som Rudolf använde när han fiskade. Då fick tant Ragnhild passa yngste sonen Bengt som var född 1917. Tant Ragnhild, som är dotter till Nils Petter Hagström, fick frågan av Wandas syster Selma, som bodde på Stengrundet, om barnpassandet gick bra. Tant Ragnhild (född 1907) och som borde ha varit en 10-12 år gammal vid detta tillfälle började gråta sägandes att hon mycket hellre ville vara hemma och leka med de andra barnen, men då hennes mamma hade sagt att de behövde pengarna som barnpassandet gav, gjorde hon det. Det var smått om pengar för många på skäret. Huvudmåltiden var saltströmming och mandelpotatis med långmjölk till efterrätt.

Wanda älskade vävningen. Hon hade en vävstol som stod i köket. Där var hon igång natt som dag. Hon vävde mattor, handdukar, skjort- och kalsongtyger. 
David, som blivit lite äldre, hjälpte till med
att spola tråd på spolarna och att klippa
tygremsor av kasserade kläder och annat tyg
till trasmattorna. Hon vävde vackra mattor i
fina färgsammansättningar.

Sondottern, Ingegerd Hagström, berättar att
de första minnesbilderna hon har från farmor 
Wanda är från en bussresa. Ingegerd och 
hennes far David var på väg till Rudolf och 
Wanda för att hälsa på. Det var kallt och i 
bussen fanns en flicka som ”såg konstig ut”. 
Hon hade haft Engelska sjukan. Nästa minnes-
bild är en släde som stod utanför Rudolf och 
Wandas hus. Kanske var det doktorns släde?
Farfar Rudolf var sjuklig och blev inlagd flera 
gånger på sjukhuset i Nordmaling.

Vid ett besök tog farmor Wanda med Ingegerd 
till sömmerskan på skäret. Ingegerd lekte med 
sömmerskans dotter Ilona under tiden som 
sömmerskan sydde en isblå klänning med puff-
ärmar till Ingegerd.

                         Bengt, David, Wanda och Rudolf Hagström.
                                   Foto i släkten Hagströms ägo.

När farfar Rudolf hade avlidt 1947 flyttade farmor till Änkehuset. Det var ett hus med flera lägenheter. Där bodde hon i mitten på bottenvåningen i en lägenhet som hade ett kombinerat vardagsrum och kök med en sovalkov. Ute på gården låg vedboden och dasset. I vedbodens vind hade Wanda sin vävstol. Där fanns även utrymme för barnens lek.

Huset låg mot havet. Timmerstockarna flöt förbi och frestade till lek trots att det var förbjudet att hoppa mellan och på dem. Davids kusin, Asser och Monika Hagström, hade två söner, Stig och Lars, som besökte sin farmor Alma Hagström på skäret på somrarna. Då glömdes förbuden och leken tog vid på stockarna berättar Ingegerd.
Wandas lägenhet på Stugeskär som låg i nedre botten mot gatan. Foto år 2002 LRB.

Wanda flyttade från änkehuset i slutet av 1950-talet till ett rött tegelhus på Stuguskäret, det näst sista på vänster sida efter huvud-gatan. Där bodde hon i bottenvåningen mot gatan och kunde se de som gick förbi samtidigt som hon virkade på en vante eller något annat nyttigt. Lägenheten rymde ett kök med vedspis och spiskammare, ett litet vardagsrum och en toalett. På farstubron fanns en sittbänk och en bänk fanns på tomten. Där brukade hon sitta på somrarna. Bakom huset hade hon en liten köksträdgård. Senare, fick hon en elspis. När barnbarnen Kerstin och Ingegerd besökte farmor fick Ingegerd ligga i vardagsrummet och Kerstin dela säng med farmor i kökssoffan. Innan de somnade i soffan brukade farmor berätta vad hon planerade att göra nästa dag med tillägger ”om jag lever”. Kerstin var livrädd att hon skulle vakna upp en morgon och finna farmor liggandes död i soffan på grund av detta ideom.

När sonen Bengt, som led av m.s., ej längre kunde klara sig själv flyttade farmor till honom i Örnsköldsvik. Där bodde hon tills Bengt avled i december 1971. Därefter flyttade hon till ålderdomshemmet Solgården i Hörnefors. Hon fick leva i ytterliggare 9 år. År som var ljusa då hon trivdes bra på Solgården.
Rudolfs föräldrar, bror Henrik och hans hustru är begravna på Hörnefors kyrkogård. (Här har även P.
Hagström, Herman Hagström och Ragnar Hagström sina familjegravar). Foto LRB.

Ryggen var fortfarande rak ända in i det sista, som hos den, som ej låtit sig nedslås av sorg och avund. Rättvis, ärlig, flitig och gud-fruktig levde hon sitt liv i förnöjsamhet och glädje. Sjöng gärna en psalm eller två och besökte flitigt frälsningsarmens möten när hon var på besök i Stockholm. 
Wanda Hagström född Hellström
Foto i släkten Hagströms ägo.
Kerstin Billberg år 2002 framför huset nummer 5 på Norrbyskär. Foto LRB.
Wanda, Rudolf Hagström och Elvira med barn i knäet 1935 i Domsjö
Stående till höger är Bengt Hagström, son till Rudolf och Wanda.
Foto i släkten Hagströms ägo.

Tycko och Elvira´s barn på Lisens (Elise) 75 årsdag, 1990.
Foto i Estrid Nylanders ägo.

Sture 1931, Siv 1928, Maj 1926, Kurt 1924, Edit 1922, Allan 1920, Estrid 1918, Anna-Maria 1916, Elise 1915
 
Tillbaka till innehåll | Tillbaka till huvudmeny