De första bodde under granarna tills de hunnit uppföra en enkel arbetarkoja. Först byggdes arbetarbostäderna, sedan skolhus, kajer, vågbrytare och högbanorna, medan såg- och pannhus fick vänta. Förhoppningen var att kunna installera en sexbladig bandsåg i stället för den traditionella ramsågen, men till sist efter många experiment, eller år 1893 fick man stanna för den traditionella ramsågen
Ett helt samhälle växte upp på skären. 22 arbetarbostäder om vardera 4 lägenheter per hus anlades på Långgrundet, avsedda för tillsammans 88 familjer. Ungkarlar fick bo i särskilda bostäder. Även tjänstemän och förmän fick sin bostadsfråga ordnad i bolagets regi. Dessutom uppfördes en kontorsbyggnad, snickeriverkstad, bagar- och brygg-stugor, handelsbod, skolhus, sjukstuga samt bönehus. Fler bostadshus byggdes senare. Bostäderna och kontoret förlades till Stuguskär och själva sågverket till Långgrundet. Mellan öarna byggdes en bro.
I oktober 1894 hade byggnationerna kommit så långt att tiden var inne att flytta de blivande sågverksarbetarna med familjer till Norrbyskär. De hade utvalts bland bolagets så kallade fasta arbetare vid Mo gamla vattensåg, som skulle avvecklas, samt ett antal från Domsjö ångsåg, som skulle lära upp vattensågarbetarna i den moderna ångsågsteknik- en. Det var bolagets gamla sågarbetare som blev den nya ångsågens arbetare medan byggnads- och diversarbetarna från fastlandet blev uppsagda.
Flyttningen från Domsjö till Norrbyskär sista dagarna i oktober blev äventyrlig på grund av det dåliga vädret. Storm och snötjocka rådde hela tiden som arbetarfamiljerna befann sig till sjöss och gjorde resan mycket mödosam. De båda ångbåtarna Storerik och Dal tvingades till och med att vända efter avfärden från Domsjö och göra ett nytt försök följande dag. Men då stormen höll i sig, överförde man allt folket till den större ångbåten Storerik, och lät den mindre, Dal, bogsera familjernas flyttlass, nedlastade i två pråmar.
Förvaltaren Ultvedt rapporterade till Frans Kempe att trots motigheterna till sjöss var arbetarfamiljerna från Mo vid gott kurage när de steg i land för att ta sina nya hem i besittning. Alla rum hade jag värmt åt dem och samlat ihop sängkläder samt mjölk till små-barnen, så att de icke på något sätt lidit något men varken under resan eller under vistelsen här, tills deras flyttgods anländer.
David Hagström berättar att Nils Petter Hagström, som fyllt 21 år vid flyttningen, grät sig till sömns första natten på Norrbyskär, då det var så kallt i den lägenhet de fått, att det var rimfrost på fönstrena. På vägen från Domsjö till Norrbyskär hade båten stannat, så att de som var med kunde köpa salt sill att äta, när de kom fram till Skären.
Byggnadsarbetarna var förstås inte glada åt sågarbetarnas ankomst och protesterade att de nyankomna måste gå. Kempe besva-rar missnöjet med ett brev och skriver: ”Ni torde dessutom själv inse, att bolaget i främsta rummet måste dra försorg om sina gamla arbetare, vilka i många år tjänat bolaget, medan Håknäsarbetarna endast jämfö-relsevis få år varit i bolagets tjänst.”
Ångsågen, som döptes till Mo ångsåg efter den gamla vattensågen, fick två kategorier arbetare, den fasta som var de bofasta och deras söner på Norrbyskär och säsongarbetarna med hemvist på fastlandet i Håknäs, Sörbyn, Kylören eller Norrbyn.