Som Svärdfejarelärlingen Anders Erik Säflund tjugo år gammal hos mig anhållit att blifva till gesäll antagen; altså då Säflund efter fulländad lärotid hos Manufacturisten Herr Directeuren Christ. Zetterberg genom det af honom i min närvara förfärdigade prof af ett Sabelfäste jemte Balja visat skicklighet i sitt handtverk samt efter husbondens vitsord under lärotiden ådagalagt ett anständigt och hedrande uppförande, hvarförutan han till Fristads och fattigcassorne erlagt stadgade afgifter; thy varder Säflund härigenom förklarad berättigad att från läran utskrifvas och till Gesäll antagas hvarom bevis honom härigenom meddelas. Eskilstuna den 21 November 1832. På ämbetets vägnar. Namnteckning.
Eskilstuna stad. I äldre tider var namnet Tuna, troligen uppkallat efter den helige Eskil som anses ha överlämnat Eskils kyrka före 1185 till johannierna, som där anlade ett kloster. Det indrogs till kronan 1527. På 1570-talet infördes järn från masugnar i Julitatrakten till Fors hammare i det blivande Eskilstuna. En faktoristad grundades här som kallades Tunafors, huvudsakligen för vapensmide. Louis de Geer fick monopol på vapentillverkning i Sverige åren 1627 – 1632. Han anlade ett stort faktori i Norrköping som gjorde att vapensmederna i Tunafors skingrades eller fick övergå till annat smide än vapen. Enligt en kvarntullsmantalslängd från 1628 bodde 125 skattskyldiga i 42 hushåll i Tunafors. Lägger man till icke skattskyldiga som mindreåriga och gamla uppskattats antalet individer till 200 – 250 innvånare. Flera försökte och några lyckades starta hammarverk och hammare i åns vattenfall. År 1635 fanns:
Thomas Blommaert: en hammare med två hammarsmeder och en valonsk kolare
Henrik Lohe: två hammarsmeder
Daniel Leffler: i Hyndevad två hammarsmeder och brodern Simon Leffler i Hyndevad två hammarsmeder
Christoffer Nitach: i Skogstorp en hammare
Kyrkoherden Christopher: en knipphammarsmedja med en hammarsmed
Henrik Lohe övertog arrendet av Kungsladugård som i mer än 30 år innehade Tunafors eller Fors järnbruk. Dit kom flera av de smeder som tillhört faktoriet. Han förvärvade med tiden även järnbruken vid Skogstorp, Åker med flera platser samt ett sockerbruk i Stockholm. Vid Åkers styckebruk nyskapade han tillverkningen av stycken, det vill säga kannoner.
Tunafors stad som en tid nu legat 11 år under Torshälla uppgick i Carl Gustafs stad som fick stadsprivilegier av kung Carl X Gustaf år 1659. Tunafors bruk levde dock vidare under Lohe släktens ledning.
Magnus Gabriel de la Gardie som var generalguvenör i den svenska provinsen Livland förslog att Reinhold Rademac-hers järnmanufaktur vid Kirkholm söder om Riga skulle flyttas till en plats långt från den ryska gränsen. Valet föll på det blivande Eskilstuna som hade en smidestradition och outnyttjade strömfall. Rademachers anläggningar flyttades hit med början 1654 och kom att ligga vid sidan av Carl Gustafs stad väster om ån. Öster om ån ligger gamla staden, som vuxit fram kring klostret. Så småningom mognade planerna på att slå samman de två bruken i Carl Gustafs stad och Rademachers bruk och skapa en frihetsinrättning för alla hantverkare som ägnade sig åt finsmide. Väster om ån ligger Nystaden och Fristaden.
Fristaden uppstod den 16 april 1771 med frihet för metalarbetare från kronoutskylder mot villkor att ha verkstad i varje gård. Man ville gynna en inhemsk tillverkning och förädling av järn, stål och metaller. Fristaden ingick således ej i Eskilstuna stad och betalade ingen skatt eller avgifter till Eskilstuna stad. Tredje paragrafen i kungörelsen berör tomter, verkstäder och nödvändiga husrum åt arbetarna och löd.
”När en arbetare kommer till orten skall han tilldelas en särskild tomt, som han efter ett antal ”frihetsår” betalar med ”lindriga tomtören” Där får han själv uppföra sina byggnader men med iakttagande av ”behörig ordning” med hänsyn till ”beqwämlighet” och ”säkerhet för eldsvåda”.
Inga andra än de som ägnar sig åt järn- stål- och metallförädlingen får slå sig ner i Fristaden. Den som slutar därmed måste lösas ut av manufakturarbetare. Men en änka får sitta kvar i orubbat bo.
Det möter inget hinder för arbetaren att slå sig ner i Eskilstuna (Gamla staden och Nystaden) och där utöva sin hanter-ing med bibehållande av fristadens förmåner.
Sven Rinman beskriver i en rapport år 1775 vad som tillverkas i fristaden:
- dörrlås och hänglås (12 mästare eller ”utlärda gesäller”)
- beslag för fönster, dörrar, likkistor (8 mästare)
- förtenta och oförtenta betsel, stigbyglar, remtygsbeslag (3 mästare)
- husgeråd, köksredskap, strykjärn, eldsatser, ljussaxar (6 mästare)
- alla sorters knivar, från de finaste till de grövsta (7 mästare och ”utlärda Gesäller”)
- saxar, förgyllda och oförgyllda (4 mästare)
- värjklingor och floretter med eller utan fästen och baljor i två verkstäder
- liar, hackelseknivar, trädgårdsredskap, finare sågblad, snickarverktyg (4 mästare)
- väggur, från pendyler till tornur (3 mästare)
- ornamenterade och finpolerade arbeten, förgyllda, damascherade eller oförgyllda, såsom medaljonger, väggkrokar,
korkskruvar, penndosor, värjfästen, urkedjor, knappar, snusdosor, spännen, bleckarbeten, ljuststakar, skrivtyg, järnsängar,
sybågar, nystfötter, vågbalanser, glasägonbågar m.m. (4 mästare)
- gjutna arbeten av mässing- och metallkompositioner; värjfästen, ljusstakar, beslag, bjällor, knivskaft, knappar, insatsvikter,
spännen, skedar (4 mästare)
- produkter av svartsmide, plåtslageriarbeten, pannor, spjäll, kalkelugnsdörrar (svarta och polerade), våg- och båtkedjor,
grimskaft, hovslagarverktyg,hugyxor (4 mästare)
- alla sorters handspik (2 mästare)
- svärdsbaljor (1 mästare)
- svarvar (i mästare)
Fördelningen ovan är delvis uppskattad av Rinman då en mästare kan till och från vara engagerad i flera olika tillverkningar.
Det var två män som spelade en framträdande roll i Fristaden, Eskilstuna under 1800-talets första hälft. Det var direk-tören Christopher Zetterberg och kommerserådet Olof Galléen. Bägge bodde i Gamla Staden men var för sin utkomst beroende av Fristaden. De stod med ett ben i vardera stadsdel och läger. Fristadens innevånare och Gamla Stadens inne-vånare hade sina olika ambitioner och var ej sams om hur tillvaron skulle regleras. Christopher Zetterberg som var född 1775 kom som 17-åring från Roslagen för att söka anställning hos sliparen Anders Moberg i Fristaden år 1792. Han for till Solingen med flera utländska orter och lärde sig mer bland annat klingtillverkning (sablar). År 1809 - 1813 tog han över ansvaret för ståletsaren Christian Johansséns verkstad. Sistnämnda år gifte han sig med handelsmannen Sven Gustaf Sandins änka, Johanna Fredrika ("Jeanette"), och övertog då den avlidnes handelsrörelse.
Handelsrörelsen växte efterhand och kombinerades med förlagsrörelse åt Fristadens smeder. Smederna var ofta själv-ständiga eller arbetande i lag som lämnade sina alster till försäljning till någon som drev förlagsrörelse. Zetterberg drev både förlagsrörelse, handelsrörelse och produktion av smidesprodukter (bland annat sablar till armen) med hjälp av smeder och andra hantverkare. Hans roll för Fristaden var stor. Han tillkom nådervedermälen år 1818 då han erhöll värdighet och heder av ekonomie direktör och 1829 då han belönades med guldmedalj för sina utmärkta tillverkningar. Han tog mycken aktiv del i att förena de två samhällena Gamla Staden och Fristaden. Det var i tjänst hos denna man vår Anders Eric Reinhold Säflund tillbringade 3 lärlingsår. Den 21 november 1832 antogs Säflund till Gesäll. Skråväs-endet fanns kvar till c:a 1846. Se bild av Zetterberg och av Zetterbergska gården.
Statsläkaren Per Carl Malm 1811-1885 beskriver i sin rapport för år 1858 om bostadssituationen som följer: De ogifta ar-betarna bor på verkstadkammaren, dit de kommer med hjälp av en stege på husets gavel, som leder genom en förstugu-del av vinden ibland eller direkt in i rummet understundom. Taken sluttar ner mot sidväggarna som är 7 - 8 dm höga. I det lilla rummet stuvades 6 - 10 personer med 2 - 3 personer i varje säng. De giftas bostäder ligger lågt vid marken, illa ombonade, utsatta för drag och fukt med ett rum som på en gång är kök och sängkammare. De små barnen får osund föda, så kallad sudd och mjölkvälling. Dödligheten bland spädbarnen var hög.
Vidare säger Malm att Stadens öppna och fria läge vid ständigt rinnande vatten, dess stora och rymliga tomter är all-mäna fördelar som ger staden försteg framför flesta andra städer. Men byggnaderna har i allmänhet uppförts av mindre bemedlade hantverkare, varför husen är kalla, dragiga, av fukt besvärade, med låga grundmurar och liksom stående på blotta jorden. Arbetarna lider svårt avbräck både fysiskt och ekonomiskt genom omåttligt brännvinsdrickande. Fredags-aftonen klockan 6, då arbetet slutar, börjar supandet, fortsättes lördag, söndag, måndag och av mången även tisdagar. Och dessa dagar går de i ständigt rus utan att förtära någon mat utom öl och dålig svagdricka. Vad som användes till brännvin måste saknas i födan, beklädnaden och barnens omvårdnad.
Malms rapporter tillkom på 1850 talet eller c:a 20-25 år senare än när vår Säflund var lärling, men redan då benämndes Fristaden som den bråkiga kulturen. Många förbud fanns för att stävja fylleri och brottslighet. Gesäller och lärlingar fick ej vara ute efter klockan 21.00 Det var förbjudet att på krogarna spela kort med pengar. Fester försökte man att förhind-ra och dansförbud rådde. Vid stadsgränsen förekom handgripliga uppgörelser mellan inresta lantmän eller soldater och hantverksfolket. Till detta kom gesällernas och lärlingarnas spatsergång (dagdriveri) och sabbatsbrott (man störde kyrkofriden). Överheten såg hantverkarna och hantverksarbetarna som vilda och råa.
Arbetet var ryckigt. Vid storm fick man inte elda i ässjorna och då hissades de så kallade supflaggorna för att visa att eldningsförbud rådde. Med stilleståndet i arbetet följde krogbesök och festande varför varningsflaggorna kom att kallas supflaggor. Givetvis skiftade den ekonomiska statusen. Somliga hade det svårt, andra mer framgångsrika smeder kom ej långt efter de välmående handelsmännen. Den sociala differentieringen bidrog till att mästarna slog vakt om sin egen kultur och vanor som de sökte bevara i en tid av utveckling från skråväsende till större och mer industrialiserade arbets-platser.
I ett kungligt brev daterat den 17 november 1832 meddelades att ”Gamla staden och Fristaden skall förenas till ett samhälle under namnet Eskilstuna fristad och att kommerskollegiet skall inkomma med förslag till reglemente.”
Reglementet utformades snabbt och godkändes av kungligt Maj:t den 2 mars 1833 att gälla från och med den 1 juli 1833 för Eskilstuna Fristad. En följd härav blev att reglementen för olika verksamheter fick anpassas.