Det stora Nordiska kriget 1700-1721
När det stora Nordiska kriget utbröt 1700 genom att Polen anföll Riga i februari månad, Danmark angrep i mars månad Holstein-Gottorp som var allierat med Sverige och i september invaderade Ryssland Ingermanland, sammandrogs till Skåne en stor del av arméns indelta och värvade regementen för landstigning på Själland samt uppsattes nya regement-en därutöver. Rust- och rote-hållen i den indelta armén fick slå ihop sig tre och tre, fyra och fyra eller fem och fem om att utöver ordinarie rustning samfällt svara för en rustning till.
Så uppsattes av det Skånska kavalleriet ytterliggare ett regemente om 1000 man benämnt Skånska tre- och femmänningsrege-mentet till häst.
Prästerskapet och borgare i Skåne lämnade 400 man till Skånska ståndsdragonregementet som fick ytterliggare 200 man norrifrån. (Dragon; ett mellanting mellan kavalleri och infanteri. Man förflyttade sig till häst men stred till fots med värja och karbin till skillnad från ryttaren som stred uppsuttna med värja och pistol. Gränserna i stridssätt suddades med tiden ut så att vid senare tid skiljde de sig endast från övrigt lätt kavalleri genom namnet och uniformen.)
Norra och Södra skånska kavalleriregementena och Skånska ståndsdragonregementet deltog i fälttågen i Polen och Ryssland och överlämnades till ryssarna vid kapitulationen i Perevolotjna den 1 juli 1709. Knappast någon av dem som var med i Polen och Ryss-land återkom till Sverige!
Den 1 juli 1709 gick, tre dagar efter det olyckliga slaget vid Poltava, i rysk fångenskap genom kapitulationen vid Perevolotjna (by i Ukraina vid Vorsklas sammanflöde med Dnjepr) återstoden av Kungliga Skånska Husarregementet som då bestod av 10 ryttmäst-are, 13 kornetter och 13 löjtnanter samt 300 meniga. Regementet tvangs nu att med andra svenska fångar deltaga i tsarens bar-bariska triumftåg i Moskva den 22 december 1709. (Enligt Nordisk familjebok var det totalt för alla regementen omkring 14.000 man som överlämnades till en långvarig och svår fångenskap.) Därpå skildes officerare och manskap från varandra. De förra för-lades först till Simbirsk, men fördes i april 1711 över Kasan och Klinow till Tobolski Sibiren. Manskapet sändes till Woronitz.
Kriget i Skåne 1709-1710
Den 12 oktober 1708 meddelade det ryska sändebudet Dolgorukij Danmarks konung Fredrik IV Rysslands beslut att träda i allians med Danmark mot Sverige så fort konjunkturerna blevo goda nog att företa en aktion mot Sverige. På återvägen från en förlust-elseresa till Italien slöt Fredrik den 18 juni 1709 i Dresden med konung August ett traktat. Huvuddragen var att man ej skulle an-falla Sveriges tyska provinser om de förhöll sig neutrala och ej anföll Danmark eller Sachsen. Holstein-Gottorp skulle få behålla sin neutralitet. Danmark skulle återfå de Skånska provinserna, Bohuslän och Jämtland. Idén var, när även Ryssland slutit sig till trak-taten, att Sachsen skulle anfalla Sverige i september och Danmark skulle anfalla Sverige i november 1709, dels från Norge och dels mot Sverige. Helst ville man ha med även Preussen men man fick nöja sig med att Preussen förband sig att hindra svenska trupp-ers genommarsch till Polen, Sachsen och Danmark. Danmark mindes ännu hur de förlorat föregående krig mot Sverige genom svenskarnas uppmarsch från Tyskland in i Danmark. Traktaterna slöts innan slaget vid Poltavas utgång nått Västeuropa.
När förlusten vid Poltava och den därpå följande Svenska kapitulationen vid Perevolotjna blev känd ville den Ryske tsaren ej längre subsidera krigsföretaget. Medan Danmark och Sachsen ansåg sig böra utnyttja Sveriges svaghet innan en ny armé var satt på fötter. Konung August ryckte omedelbart in i Polen utan att ha fått några subsidier från Ryssland. Fredrik IV i Danmark hade knapp-ast något annat val än att börja kriget – ett gynsammare läge att återta de förlorade provinserna skulle troligen ej återkomma. För de allierade, som förde krig mot Ludvig XIV, var krigsförklaring mot Sverige menlig då de allierade skulle få färre trupper till sin allians från Danmark och Sachsen. Hänsynen till England och Holland var den förnämsta orsaken till att anfallet uteslutande riktades mot Skandinavien och i all huvudsak mot Skåne. Omkring 14.000 - 15.000 man lyckades Danmark mönstra för aktionen. Generalen Kristian Ditlev Revenlow utsågs till överbefälhavare för den danska hären.
De Skånska regementena, Norra och Södra Skånska kavalleriregementena och Skånska ståndsdragonregementet, som gått förlo-rade i Perevolotjna, återuppsattes så snabbt att Magnus Stenbock, landshövding för Skåne, kunde redan hösten 1709 använda dem som oberidna besättningstrupper. Därtill förfogande han över garnisonerna i Malmö, Landskrona och Karlskrona. I Halland fanns fästningarna i Halmstad och Varberg som skydd mot anfall från Norge. Men fästningarnas personal kunde han ej använda på den Skånska slätten.
Danskarnas första kolonner landsteg den 8 november 1709 norr om åmynningen vid Råå fiskeläge. Under dagen kunde danskarna ostörda fortsätta sin landstigning. För Stenbock fanns ingen annan möjlighet än att dra undan sina tre kavalleriregementen. Dan-skarna trängde allt djupare in i Skåne och vidare mot Kristianstad. Den danska armeens kvarter låg utbredd på en linje från Engels-holm till inemot Sölvesborg. På så sätt skar man av Svenskarnas möjlighet att obemärkt sända truppförstärkningar från Gammal-Sverige in i Skåne. Något underhåll fick ingen av armeerna från sina regeringar. I stället fick man contribuera bönderna och ta vad man behöv-de. Bönderna å sin sida förde undan och gömde mat och foder. Stenbock skrev frekvent till defensionskommissionen som ”regerade” då Karl XII var på krigståg, utbedjande sig mer manskap, mer utrustning och förnödenheter. Komissionen hade det svårt. Man led brist på framför allt både penningar och utrustning till följd av Karl XII:s krigståg på andra sidan av Östersjön och mot tsar Peter.
Reventlow skrev även han till sin konung Fredrik IV begärandes förstärkning i manskap, utrustning och medel men Fredrik var mer intresserad av nöjeslivet, varför Revenlow ej fick gehör.
Defensionskommissionen hade redan den 28 augusti 1709 befallt landshövdingarna att gå i författning om att anskaffa nya rekryter. Under hösten kunde rekryterna användas till att sätta upp nya regementen, som kom senare under Stenbocks befäll. I mitten av Januari 1710 var regementena i marsch eller i begrepp att omedelbart anträda den. I små grupper med några dagars mellantid kom de ned till Skånes gräns.
Reventlows ambition var att få tillstånd bataljer på den Skånska slätten medan Stenbock hoppades kunna driva danskarna till Hel-singborg och där med ett avgörande slag driva danskarna över sundet.
Reventlow drog på sig en häftig förkylning och måste därför inta sängläge den 16 februari 1710 i Skarhult. Överbefället för den danska hären övertogs då interimistiskt af Rantzau. Han var en djärv och rask officer men ej lika fältherretänkande som Reventlow. Rantzau lät den danska hären retirera från Göinge men Stenbock följde ej efter den danska hären mot Kristianstad utan vek av mot höger och besatte Möllerödpasset och övergångsstället vid Hörlinge över Almaåns norrifrån kommande gren. Därigenom fick Sven-skarna obehindrad förbindelse västerut vilket öppnade möjligheten att driva in proviant, ta emot väntade folkuppbåd, med mera.
Nu hade Stenbock, för att fullfölja sin plan att hota fiendens förbindelser över sundet, att gå mot Rönneåns övre lopp och där inta övergångarna vid Hasslebro, Forestad, Spången och Herrevads kloster. På morgonen den 16 februari 1710 bröt armeen upp och marscherade mot Rönneåhållet.
Redan på natten till den 17:e februari hade Dewitz som befann sig i Stödhaf närmaste de framträngande Svenskarna föreslagit ett återtåg mot den Danska huvudstyrkan. Rantzau resolverade och beslöt att de Danska trupperna skulle dra sig tillbaka mot (Troll)-Näs, Remmarlöf, Eslöf och Kastberga samt till Harlösa och Hunneberga.
Den första större Danska avdelning som Svenskarna stötte på när de gått över Rönneå var Sprengels dragoner som just var i be-grepp att sätta sig i marsch. De gjorde intet försök att sätta sig till motvärn. Svenskarna var dem överlägsna till antal.