Aggarps byegata afmätt vid laga delning 1796
Nr 1 Välbebyggd med 4 längor. Vid toften ett stycke mark till kålhage.
Nr 2 Till skatte värderat 1750. Heyda.
Nr 3 2 åboar, 3 längor i medelmåttigt skick, kålhage
Nr 4 3 längor i gott stånd jämte tillbygge, kålhage
Nr 7 4 gamla förfallna längor
Nr 8 4 längor i försvarligt tillstånd
Nr 9 3 längor, något förfallna
Nr 10 gatehus med kålhage
Nr 11 gatehus med kålhage
Nr 6 gatehus. Har liten jordbit vid huset i Norre vång att bestå, jämte kålhage
Troligen hade Aggarps by en särställning då socknens bönder var arbetsbönder till Lindholmens gård, som var kronans, jämfört med att vara arbetsbönder till ett adelns gods. Man hade tresäde. En av de tre vångarna låg alltid i träda. Följande passus från en besiktning av Lindholmen år 1710 sammanfattar nyttan med systemet: ”Ingenting är för svag åker bättre förmån, än ett rätt träde, som av boskapen får avbitas och under klövgång vilas.” En vanlig odlingsföljd var korn, höstråg, som skördades nästa år, samt därefter träda. Efter tre år upprepades processen. Mellan kornskörden och sådden av höstrågen fanns en kort period under vilken vången kunde betas.
År 1688 reglerades böndernas arbetsskyldigheter vid kronans ladugårdar i Skåne. Den 14 mars 1688 skrev böndernas ombud i Svedala socken, Hans Jönsson i Svedala by, den ena av socknens två storbönder, Jöns Jönsson i Dävelstorp, Per Larsson i Lilla Alstad samt Anders Larsson i Aggarp ett slutgiltigt arbetskontrakt. (Normaliserad text)
§ 1.
Alla de gårdar, som gör helt ½ och fjärdedels arbete, skall gårdens (Lindholmen) egendom av åker och äng oss emellan dela, den samma försvarligen och väl med fullkomlig plog bruka och dyrka, så och hösta samt gjödning i rättan tid utföra och utsprida.
§ 2.
Sammanledes vill vi gårdens äng uti rättan tid, sedan vi den emellan oss delat, rensa slå, räfsa och inhösta, som tänker för varje och en att ansvara.
§ 3.
Tröskningen vid gården vill vi efter oss emellan upprättad fördelning försvarligen förrätta
§ 4.
I lika motto påtar vi oss gärdesgårdarna och täppen årligen i rättan tid när oss befallt bliver lagligen att reparera och vid makt hålla.
§ 5.
Att de gårdar som förbemält är, som gör helt arbete och de andra där efter i proportion, vill vi när oss blir utvist till gården hugga och utföra tre famnar bränneved.
§ 6.
Det som odlas (avlas) på gården av säd och annat vill vi föra till Malmö eller Ystad, och därifrån tillbakahämta, vad nödigt kan behövas till gården, varvid ock så ovanbemälte proportion observeras.
§ 7.
På lika sätt påtar vi oss emellan höst och vår, av den gård som gör helt arbete, en lång äcka och en kort (stackot) äcka med häst och vagn, samt tvenne drängdagsverken.
§ 8.
Där något på gården skall byggas och repareras, och sådant med vårt arbete kan låta sig göras, påtager vi oss i lika motto proportionaliter (efter proportion) att förrätta.
Enligt inledningen till kontraktet av den 14 mars 1688 skulle gårdarna mellan 1/3 och ¾ dels mantal göra helt arbete, 1/3 hemmanen i Ugglarp med alla 3/16 och ¼ hemmanen halvt arbete samt alla 1/16 och 1/8 hemmanen en fjärdedels arbete.
Varje bonde på 1680-talet med helt arbete skulle årligen plöja och bereda ca 1,2 ha på Lindholmens ägor. Jorden kunde inte beredas med en vanlig handplog med ett par dragare utan tre par oxar fordrades till varje. Sju plogar och sju årder krävdes till vilket bönderna behövde ta med sig tillsammans 84 egna oxar när de inställte sig till vårbruket.
Varje bonde skulle svara (1710) för ca 250 – 290 meter gärdesgård. Inbärga 20 lass hö vilket svarar mot 29 kbm. Lindholmens åker var ganska ofruktbar. Gårdens huvudinkomst kom från boskapsskötsel. Guvenören Otto Willingk, en av Lindholmens arrendatorer lär på skämt ha sagt: ”vår Herre visserligen (säkert) stådt uppå Galleberg vång, då Jorden blef förbannad efter (som) den är där så gall och ofrucktsam.”
I skogarna insläpptes uppemot 2000 svin på hösten. Linné ger 1749 en målande beskrivning av denna skogshushållning. Svinen släpptes in i skogarna först ”när frosten begynner komma om hösten, ty då först utspärra hjortarne på böken och släppa nötterna. Då svinen först begynner äta boknötterna, bliva de liksom fulla, raglande samt mycket heta och lata, att de ligga och mindre äta, om icke dagarna bliva kalla, varföre och ju kallare väderleken är, ju fetare bliva de. Svinen lämnas på bokskogen till jultiden, så att de må bliva helt feta, varuppå de avhämtas och slaktas.”
Skattläggningsmännen berättar att skogen år 1710 bestod av ”ung skog eller/och gamla uppforna träd, som ingen there gifwa någon särdeles fruckt uppå Ollon.” En av orsakerna härtill var att skogarna förliden vinter (1709/1710)..... under den tid fienden var här i landet .... tagit skada åtminstone till en fjärdedel.” Som följd härav kunde man bara insläppa 2, 3 á 400 ibland 6 á 700 svin.
Arbetet i byarna och gårdarna skilde sig inte från arbetet på Lindholmen.
Här i Aggarps by nr 2 får Mauritz Jönsson med sin hustru Metta Andersdotter född omkring 1668 barnen;
Elna Mauritzsdotter f 1 aug 1690
Karna Mauritzsdotter f 15 dec 1691
Bengta Mauritzsdotter f 20 okt 1693 g 26 dec 1717 i Svedala med Rasmus Hansson
Marina Mauritzsdotter f 15 sep 1695 g 1.0 16 sep 1724 i Aggarp med Olof Larsson
Jöran Mauritzsson f 5 juli 1697
Jöns Mauritzsson f 9 nov 1699 avliden den 15 nov 1763 i Bökeberg slätt, Hyby sn.
samt Elisabeth Mauritzsdotter f 29 jun 1702 g 10 dec 1725 med Hans Mattson i Stora Svedala.